Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2012 19:16 - ТРАКИЙСКА ПИСМЕНОСТ
Автор: thekolobur Категория: История   
Прочетен: 17555 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тракийският език е бил писмен непрекъснато от второто хилядолетие пр. Хр.:



- Гърците му казват старото писмо, пеласгийските букви, пеласгикос грамата, кадмови букви, букви на Лин и пр.

фригийско също. Лемноската стела, е със същото това писмо. От него тръгва и етруската писменост.

Има артефакти с гръцки знаци, но езика не е гръцки. Сетне тая азбука кой е създал траки или гърци вече е спорно,

защото до неотдавна се считаше, че гърците са дали писмо на фриги и етруски, но се оказа, че фригите ползват тази писменост преди "гърците"...

Трябва да се вземе в предвид, че писменост се използва предимно от аристокрацията и свещеническото съсловие, т.е. в миналото не е използвана масово и не само при траките.



- "Тук има Линеар А и Б преди появата на ахейци и данайци, има пеласгийски надпиоси изписани чрез бустрофедон. Един такъв е надпис от 6-ти век пр. Хр. от Созопол."



- "Съществуват паметници на които е предадена тракийска реч с писмени знаци, които са изпозвани по същото време от всички елинизирани народи."



- За гръцката азбука дори в Уикипедия пише следното: "Гръцката азбука произлиза от финикийската азбука и няма общо с Линеар Б и Кипърското писмо - по-ранни писмени системи, използвани на териториите на Гърция. Гръцката азбука се използва като гръбнак за създаването на писменост в Европа и Близкия Изток, включително и латинската азбука." http://bg.wikipedia.org/wiki/Гръцка_азбука



- "В древността като основа за писане, освен глинени плочки са се използвали още кожа и дърво.Тези материали също не могат да се запазят дълго време. Само надписи върху камък, метал и глина могат да устоят на няколко хилядолетия. Каквито и документи да са оставили дедите ни между XII- ти век пр. Хр. и V-ти век сл. Хр., използвани ли са кожа и дърво, шансът да се намери нещо оцеляло е нищожен. Друг фактор определящ запазването или загубването на писмени паметници е политическата обстановка. Напълно естествено е когато чужденец завземе определена територия, той ще се опита да заличи куртурното наследство на покорения народ."



• "Проф. Александър Фол има хипотеза, че траките са имали писменост, използвана от жреческото съсловие."



• "НАДПИСИ НА НЕПОЗНАТ ДОСЕГА ЕЗИК ОТКРИТИ В РАЙОНА НА КЪРДЖАЛИ



Надписи на неизвестна досега писменост са открити в района на Кърджали, съобщи ст.н.с. Николай Овчаров, цитиран от в. "Нов живот".

"Находката е сензационна и вероятно ще преобърне представите ни за историята на племената, населявали територията на България. Възможно е да сме попаднали на писменост на траките - смята Овчаров. - Досега никой не знаеше дали траките са имали такава."

-района на селата Дъждовница, Ненково и Женда. Мястото е известно с много тракийски светилища и скални ниши. Там се намира и т.нар. пещера утроба.

Надписите са върху глинени медальони, залепени върху керамични съдове и изпечени заедно с тях. Съдовете са правени ръчно. Те са на повече от 3000 г., твърди Овчаров.

Досега подобни предмети са намирани при разкопките на селищната могила край с. Караново, Новозагорско и край с. Градешница, Врачанско.

Новооткритите знаци вероятно ще докажат хипотезата на проф. Александър Фол, че траките са имали писменост, използвана от жреческото съсловие.



• НАДПИСЪТ ОТ СИТОВО.

Ситовския надпис е надпис от рунообразни знаци. Намира се на 50 метра над пътя за Ситово, Пловдивска област, след разклона за с. Лилково.

Надписът е открит през 1928 г. от родопски българи дървари. Състои се от 2 части върху загладена част от скала с дължина общо около 3,4 метра и ширина на загладената част (лента) 23-30 см.

Чете се от ред номер 1 отляво надясно в следната кирилизация:

Нча и куисс чиа и симле он усл небу ечили и синеи.

Налице е идентично отделяне на думите като при фригийските надписи с две точки (:). Точките между буквите отговарят на сложните съставни звукове ч, когато е в съседство на "с".

Автори като Павел Серафимов откриват следната латинизация на скрипта: Ncha i kuiss chia i semli on uchl i nebu echli shinei.

Надписът е датиран ориентировъчно от 4500 г преди Христа.

Превежда се по два възможни начина: 1.-вариант - Ниско, който е тук в земята, той отива в небето и вика синовете си.

2. вариант -Нека който е тук в земята, той да отиде в небето, което ечи и синей.

В подкрепа на синей е латинската дума cinereus, което значи на български "син цвят" и корена й е част от протоиндоевропейския корен sine(cine) със значението синкав.

В подкрепа на думата син (дете) са примерите: старобълг. сынъ. Сродни думи: лит. sunus, староинд. sunus, авест. hunu-, гот. sunus, старо-в.-нем. sunu, старогр.(стар.) ????, род. п. ?????, тохар. А sе, В sоуa „син“.

Както виждаме езиковото ни наследство присъства в този древен надпис като думи - земя, небе, ниско.

Особено ценна находка се открива в паралела между този надпис и думата нескоа от пръстена в гроба на село Езерово. Така нсаи (нчаи) е много близко до нескоа и напълно отхвърля възможността да става дума за славянска инскрипция, а за закономерно тракийска такава. В допълнение думата simle (симле)- земя е коренообразуваща за тракийската богиня Семела - майката на Дионис - отново "откратнат от гърците бог" субстанциален за културата на траките. В същият смисъл е и думата небу, която участва като корен в наименованието на върховния бог у траките, цитиран изрично то Херодот - Небелейзис.

В полза на автентичността на надписа са много важните сравнения с финикийската азбука:

/h/ хе - напълно отговаря на знака е в надписа от ситово

/s/ син напълно отговаря на инскрипцията на С в думата sinei

Във фригийската и лидийската азбуки знака

- отговаря на N в надписа от Ситово.

s - отговаря на S в надписа от Ситово



- Има паралел между надписите от с. Ситово и думата "нескоа" върху пръстена от с. Езерово



- Наскорошните археологически открития доказват, че тракийската писменост е поне от осми век пр. Хр. Няколко фригийски надписи са намерени при разкопки в Gordium, Мала Азия. От Страбон знаем, че фригите са бриги, тракийски народ."





--ЦИТАТИ ОТ РАБОТИ НА НАШИ АКАДЕМИЦИ. Не става дума за кой да е, а за едни от светилата на БАН: Владимир Георгиев и Иван Дуриданов, интересни данни предлагат също Димитър Попов, Александър Фол и Иван Маразов и др.



• "Българският езиковед Владимир Георгиев (1958) смята, че част от надписите на Линеар А отразяват диалект на старогръцки език, различен от диалекта, на който са написани надписите на Линеар Б. Хипотезата на Георгиев се отхвърля в последствие като несъстоятелна. По-късно Георгиев преразглежда своите възгледи и отнася минойския език към хето-лувийските езици."



• "Въпреки, че днес Линеарен А и Линеарен Б се свързват предимно с Крит и континентална Гърция, коренът на тези особени писмености е в Тракия. Както е известно, още от дълбока древност земята ни е обитавана от тракийски племена, на които принадлежат неолитните цивилизации на Караново и Градешница. В.Георгиев отбеляза отдавна, че печатът от Караново ( шесто хилядолетие преди Христа) и плочицата от Градешница ( пето хилядолетие преди Христа) имат знаци показващи силни прилики с древните писмености на остров Крит. Понеже знаците от Градешница и Караново са много по-стари от критските, то става ясно, че създателите на линеарните писмености са дошли от Тракия. Има и други доказателства за това."



• "В. Георгиев посочи връзката между тракийският Пергам и критския Пергам, за съжаление обаче пропуска да отбележи че тракийските селища Идакос, Иде и мизийската планина Ида са сродни на критската Ида ... Нашият езиковед явно не е обърнал внимание, че тракийският Гордус и Патовиса са сродни на критските Гординия и Пайто, както и, че името на критската столица Кносос се обяснява с тракииската дума книса-ерозирало място. Страбон пише, че Кносос е разсечен на две от река Кератус ( Кайратус), т.е. Кносос означава ерозирало, разсечено от река място.

Щом има тракийски топоними на Крит и столицата носи тракийско име, то островът е обитаван дълго време от траки защото изминават векове преди едно име на селище да се наложи. Освен това миграцията на палеобалкански народи е доказуема и с археологически находки. Хрозни свърза разпространението на линеарната керамика с тракийските преселения в дълбока древност."



• В книгата си “Траките и техния език” световно известния български езиковед В. Георгиев казва за най-древната писменост следното: “До скоро се смяташе, че най-старата писменост в Европа се е появила на о. Крит, дето най-старинните печати с т.нар. йероглифно писмо А датират от III то хил.пр.н.е. Обаче откритието на глинените печати от Караново, част от знаците на който са сходни с тия по печатите от Крит, и които съперничат с тях по древност, показа, че наченки на най-древна писменост е имало и на други места на Балканския полуостров....Писмеността на знаците от Градешница, Караново и Търтария има голямо значение за праисторията на населението живяло през IV-то- III-то хил.пр.н.е. на Балканския полуостров. Наличието на писменост показва, че в онези отдалечени епохи тук са живели племена с високо развита култура, която по началния стадий на развитие на писмеността не отстъпва на цивилизациите от Мала Азия, Близкия Изток и Египет. Балканския полуостров следователно е бил едно от средищата на най-високо развитите древни цивилизации.” ( В. Георгиев, “Траките и техния език”, София, БАН, 1977, стр. 155-158).



• Проф. Георгиев определя писмеността от Караново като тракийска и в друга, по-стара работа твърдейки, че “...най-старата култура, която се открива в пределите на Тракия, като например Караново I, е принадлежала на същинските тракийци”. ( В. Георгиев, “Въпроси на Българската Етимология”, БАН, София, 1958, стр.113).



• Въпреки, че Георгиев е пределно ясен относно тракийската принадлежност на Караново I, за да не започнат някои да твърдят, че по-късната Балканска цивилизация от IV-то- III-то хил.пр. Христа не e на траките ще доуточня с друг цитат: “тракийския и пеласгийския език са се говорили в Юго-Източна Европа ( Балканите) не само през Античността, но и по времето на Неолита - VII-мо хил.пр. Христа (К.Порожанов, цитиращ Георгиев в “Общество и държавност у траките “Studia Thracica 6, БАН, Институт по Тракология, София, 1998, стр. 42-43). Щом езикът на траките е говорен в нашите земи още през Каменната епоха, то е налудничаво да се твърди без абсолютно никакво доказателство, че траките не са най-старото цивилизовано население на Балканите.



• "Тракийския и Пеласгийския език са се говорили в Юго-Източна Европа (Балканите) не само през Античността, но и по времето на Неолита - VII-мо хилядолетие пр. н. е." Из К. Порожанов, цитиращ Георгиев в "Общество и държавност у траките" Studia Thracia 6, БАН, Инскитут по тракология, София, 1998г."



• Проф.Иван Дуриданов, казва за тракийската писменост следното: “Накрай, за културната история на траките е важно да се спомене, че на територията на древна Тракия и в нейно съседства бяха открити два надписа с образно

( пиктографско) писмо... Наличието на тези наченки на писменост в древна Тракия свидетелствува за развитието на висока култура на населението от тази област през от IV-то- III-то хил.пр.н.е.” (И.Дуриданов, “ Езикът на Траките “, Наука и Изкуство, София, 1976, стр. 92)."



• "Не само, че едни от най-известните и най-уважаваните учени на БАН твърдят, че траките имат писменост, но дори я определят като неотстъпваща по нищо на тези от Месопотамия и Египет."



• "Надписът върху кръглия печат от Караново, който датира според българските археолози В. Минков и Г. Георгиев от края на IV-то или началото на III-то хил. пр. н. е. (старите данни от 1969г.), представлява уникален паметник на човешката култура от оная отдалечена епоха. Той представлява първите фази на писмеността изобщо. При посочената датировка, знаците върху печата от Караново се явяват най-старата писменост в Европа. Тази писменост е по-стара дори от първата критска писменост, която датира от средата и втората половина на III-то хил. пр. н.е.(по старите данни...). Така кръглият печат с надпис от Караново е една истинска научна находка." Сп. Археология 1969г.



• "„ГРАДЕШНИЦА”- ранно и среднохалколитна археологическа култура в Северозападна България...Върху плочки и пинтадери се срещат ранни пиктографски знаци,които се смятат за начало на най-старата писменост в Европа. Култура Градешница е идентифицирана през 1974г. от археолога Богдан Николов”.

http://www.scribd.com/doc/45580912/%D0%90%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0"



• "В обща работа издадена на запад, проф. И. Маразов и проф. Ал. Фол споменават свидетелство на еврипид относно - medicines on the thracian tablets, rocorded by Orpheus - лекарство чиито имена били записани на тракийски плочици от Орфей." Al. Fol & I. Marazov, Ancient Thrace, Cassel & Co ltd, London, 1977





• "Дълго време група безсъвестни хора се опитваше да скрие горе посочените данни и да ни внуши, че траките не са оставили никакви писмени паметници. Днес обаче ние знаем за тракийските надписи от Ситово, Езерово, петте надписа от Дуванлий (един върху пръстен и четири върху фиали), знаем и за надписите от Кьолмен, Александрово, Браничево, да не забравяме четиредесетте надписа от Самотраки. Обърнете внимание, че са оцелели само тези епиграфски паметници, които са били скрити от човешкото око. Ситовския е в пещера, а повечето от другите са намерени в могилни погребения и в руините на древни храмове. Наивно е да мислим, че траките не са имали повече надписи, ситуацията обаче подсказва, че тези, които са били на открито място са били заличени с фанатична упоритост...Кратко обобщение, стари автори като Еврипид, Алкидамант, Диодор Сицилийски, Плиний и др. споменават за присъствието на писменост у траките, а някои дори определят дедите ни като първите европейци имащи своя азбука. Тези твърдения се подкрепят от археологическите данни. Печатът от Караново, плочиците от Градешница, древните надписи от Търтария, Вълчи Дол, Осинчани и т.н. доказват убедително, че нашите деди са имали писменост дълги векове преди другите народи. Неотдавна американски изследователи се увериха в това, че траките са имали писменост преди гърците – the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century.

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions"





ИЗ ДРЕВНИТЕ АВТОРИ:



• "Твърде малко внимание е обръщано и на едно от сведенията на Страбон. “Книгите на фригите и мизите”, казва Страбон, “ни връщат във времена дори по-ранни от тези на Троянската война.” из работа на демографа Г. Сотиров

• Еврипид сочи тракийски плочици (дъсчици, таблици?), писани на езика на Орфей.

• Херодот, сочи съществуването на тракийски оракулски плочици (дъсчици, таблици?).

• Овидий (Ovid) е записал факта, че е съчинявал поема на езика на траките гети.

• Фотий (Photius) разказва, че един писател от VII в. сл. Хр. използвал тракийски книги.

• А Константин Велики е писал своите “Беседи” на родния си език, т.е. на тракийски.

"Старите тракийски книги са били “успешно” напълно изличени от религиозни фанатици и други жестоки хора, които много пъти са се опитвали да унищожат и самите тракийски народи. Но тракийският език е оцелял през вековете, както и самата тракийска писменост. Всички съмнения, касаещи тези въпроси, се разсейват за всеки, който се постарае да се спре за момент върху свидетелството на Теофилакт Симоката (Theophylactus Simocata).

• Писал през VII в. сл. Хр., Теофилакт Симоката (Theophylactus Simocata) два пъти заявява, че славянските народи от неговата епоха са същите онези, които в по-раншни времена са били наричани гети.

• Те са били народите, на чието богатство се е възхищавал Херодот, чиято медицинска наука е ценял Платон (Plato) и чиято войска веднъж победила Филип II, а по-късно и силите на Лизимах (Lysimachus).

Следователно, родният език на Константин Велики е бил славянски диалект.

• "Диодор Сикул : "Лин написал разказ с пеласгийски букви за делата на първия Дионис, както и за други митични легенди, които завеща сред мемоарите си. По същия начин Орфей и Пропанид , който беше учител на Омир и талантлив поет, ползваха пеласгийски букви, а също ги ползваше и Тимоет- син на стария Тимоет, а той син на Лаомедон- който живя по времето на Орфей..." Diod. Sic. , III, 67.5.

Този Тимоет (племенникът на цар Приам) също е написал "Фригийската поема, а така я наричат, защото я е написал ползвайки древния език и букви"

• Сведение на Алкидамант – “Тук траките положиха Орфей –жрецът на музите... открил на хората буквите и мъдростта”. ( Д. Попов, Гръцките интелектуалци и Тракийския свят, Лик, София, 2010, стр. 465). Виждаме, че дори и гръцки автори са имали смелостта и доблестта да кажат истината определяйки траките в лицето на Орфей като създатели на буквите..."

• Според Плиний Стари, не гърците, а пеласгите са тези, които са разпространили азбуката чак до Лациум (родината на латините в Апенинския п-в) Natural Historia VII - 193





из ЧУЖДЕСТРАННИ ИЗТОЧНИЦИ:



• "Р.Ван Сусбеген (цитиран от К. Поружанов) отбеляза съществъването на тракийски имена в най-древните Линеарен А надписи. В документи записани с Линеарен Б тракийските имена се оказаха дори десетки. Подведени от остарели виждания, доста съвременни учени смятат, че траките само са посещавали Крит и не са заселвали там, но характерът на древните минойски топоними показва обратното."



• "Не само, че едни от най-известните и най-уважаваните учени на БАН твърдят, че траките имат писменост, но дори я определят като неостъпваща по нищо на тези от Месопотамия и Египет. Днес датировката както на плочицата от Градешница, така и тази на печата от Караново са коригирани и става ясно, че писмеността от нашите земи е много по стара от тази на шумери и египтяни- The signs inscribed on the Karanovo seal are divided into four groups by the arms of a cross. The signs are straight, abstract and it is impossible to connect them to any forms belonging to the "real" world. This inscription is 6,000 years old.

Превод: Символите, вписани върху печата от Караново са разделени в четири групи от раменете на кръст. Те са прави и абстрактни и е невъзможно да ги свържем с формите принадлежащи на "реалния" свят. Надписът е на 6000 години. http://www.prehistory.it/fase2/karonovo.htm



• "These symbols have been found on many of the artefacts excavated from sites in south-east Europe, in particular from Vinca near Belgrade, but also in Greece, Bulgaria, Romania, eastern Hungary, Moldova, southern Ukraine and the former Yugoslavia. The artefacts date from between the 7th and 4th millennia BC and those decorated with these symbols are between 8,000 and 6,500 years old. Some scholars believe that the Vinca symbols represent the earliest form of writing ever found, predating ancient Egyptian and Sumerian writing by thousands of years.

Превод: Тези символи са били намерени на много от артефактите изкопани от райони в Югоизточна Европа, по-специално от Винча край Белград,също в Гърция, България, Румъния, Източна Унгария, Молдова, Южна Украйна и бивша Югославия. Артефактите датират от между 7-мо и 4-то хилядолетие пр.Хр. и тези, които са декорирани с тези символи са между 8000 и 6500 години. Някои учени вярват, че символите от Винча представляват най-ранната писмена форма намирана някога, предшестваща древените египетски и шумерски писмени системи с хиляди години. http://www.omniglot.com/writing/vinca.htm



• “Bulgaria is one of the cradles of European civilization. It is also home to the world’s oldest known writing system, which is engraved on the famous Gradeshnitsa Tablets. The tablets date back 6000 years. The ancestors of today’s modern Bulgarians are the Thracian peoples. In fact the Bulgarian root system from the Thracian civilization”.

Превод: България е една от люлките на Европейската цивилизация. Тя е също дом на най-старата позната писмена система в света, която е гравирана на известните плочки от Градешница. Плочките датират от 6000 години. Предшествениците на съвременните българи днес са тракийските народи. Фактически Българска коренна система от тракийската цивилизация.

http://www.investorsprovident.com/europe/bulgaria/bulgaria-history-and-politics.html"



• Изследователя Мел Копеланд (Mel Copeland), говори за фригийска азбука предшестваща гръцката с векове.



• До не отдавна се считаше, че гърците са дали писмо на фриги и етруски, но се оказа, че фригите ползват тази писменост преди гърците, за което говори световния капацитет лингвист Клод Брикс в книгата си - Claude Brixhe. Zone ot Samothrace:Lueurs sur la langue thrace et nouveau shapitre de la grammaire comparee.

Там той дава анализ на тракийските надписи от остров Самотраки и Зоне, които досега не са публикувани от гръцките археолози, считани за самотракийски. 



Гласувай:
9




1. balkanec - Чудесен пост
21.04.2012 22:38
За тракийските писмености дават редица сведения още древните автори.
Обаче днешните историци си седят на ушите и обясняват, че траките били безписмени. С коя точно плочка с антична балканска писменост трябва да ги ударят по главите, за да открият слънцето посред бял ден :)
цитирай
2. panazea - Поздравления !
23.04.2012 15:08
Ако приемем , че Орфей е извършвал ритуалите устно , щото е бил велик и всичко е помнел наизуст , то по-късно неговите песни са били записани , понеже са изучавани от далеч по-неуки хора. И после тези , последните обявили неговото философско течение за гръцка митология . А ние носим в душите си неговите идеи за метемпсихозата и гностицизма . И знаем , без да сме научени , защото си го имаме в себе си !
Даже не намирам за необходимо да убеждавам другите , защото всеки сам трябва да извърви своя си път. А фактите изникват един по един от забравената древност , за да ни напомнят кои сме и какво е нашето предопределение . :))))
цитирай
3. aristotelis - Гърция се закани че мики-мауседония ще види Европа и Нато през крив макарон и с набит вибратор на гъза!
23.05.2012 00:11
Македония разпъната като мъченик пред ЕС, подобно на Христос, остана без език също като Исус. Докладът на Европейската комисия (в текста на представения по-рано този месец доклад за напредъка на Македония липсва думата „македонски“ като определение за езика, на който се говори в страната). Македония разпъната като мъченик пред ЕС, подобно на Христос, остана без език, също като Исус, за когото никой не знае на кой език е говорел. Може би и той е говорел македонски“, продължава Ружин. „Политическият екстаз на премиера (Никола Груевски) беше развален от прецизния и неумолим доклад на ЕС. Таман и той започна да вярва в своята идилична приказка за Македония и лошите еврократи му развалиха..Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония - нещо, което не се бе случвало 65 години. Експрезидентът Бранко Цървенковски онзи ден каза, че “античният македонизъм е обречен на тежко историческо поражение”. А експремиерът Любчо Георгиевски иронично забеляза, че следващата стъпка на управляващите ще бъде да открият “антични югославяни”.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thekolobur
Категория: История
Прочетен: 93109
Постинги: 4
Коментари: 36
Гласове: 24
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031